Wademekum

Top 7 łatwo dostępnych produktów polepszających cerę

Skóra jest największym organem człowieka. Jest też organem specyficznym. Pełni wiele funkcji, wśród których najważniejsza jest ochronna. Eksponowana jest na słońce, deszcz, mróz, powietrze w pomieszczeniach, a to nie pozostaje bez wpływu na jej wygląd. Jak utrzymać dobrą kondycję skóry i jak ją polepszyć?


Woda

Jest absolutną podstawą, bowiem to głównie z niej składa się nasz organizm. Odpowiednie jego nawodnienie jest najważniejszym czynnikiem, zapewniającym zdrową skórę. Bardzo łatwo sprawdzić, czy w naszym organizmie znajduje się właściwa ilość wody. Wystarczy uszczypnąć się w wierzch dłoni. Skóra dobrze nawodniona powinna szybko z powrotem się wygładzić. Jeśli to nie nastąpi, może to oznaczać niedobór wody.

Woda jako taka pozbawiona jest wartości odżywczych i energetycznych. Jest ona jednak niezbędna do transportowania i wchłaniania z pokarmu poszczególnych składników, oczywiście także nawilżając. Lekarze i dietetycy zalecają picie około 2-3 litrów wody dziennie (w zależności od masy ciała, rodzaju  wykonywanej pracy, temperatury otoczenia). Może to być nisko- lub średniozmineralizowana woda mineralna butelkowana, ale także woda filtrowana z naszych kranów. Filtrowanie pozbawia wodę z sieci wodociągowej chloru i związków metali.

 

Kwasy omega-3

Są to nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm człowieka nie wytwarza. Muszą być dostarczone z zewnątrz, a ich najbogatszym źródłem są ryby morskie. Niestety, spożycie tych ryb w Polsce jest wciąż zbyt niskie. Kwasy omega-3 znajdują się w sporej ilości także w oleju lnianym i rzepakowym, orzechach i żółtkach jaj.

Kwasy te stymulują regenerację skóry, opóźniają jej starzenie i uodparniają na szkodliwe czynniki zewnętrzne (promieniowanie UV, mrozy). Zmniejszają również podrażnienia, obrzęki i zaczerwienienia dzięki silnym własnościom przeciwzapalnym.

 

Przeciwutleniacze

Są to związki osłabiające działanie wolnych rodników (uszkodzonych cząsteczek z brakiem lub nadmiarem jednego elektronu). Wolne rodniki krążą po organizmie w poszukiwaniu innych, w celu odebrania im jednego elektronu lub oddania nadmiernego; prowadzi to do uszkodzenia kodu genetycznego zdrowych komórek i tworzenia się mutacji, a stąd już prosta droga do nowotworu. Wolne rodniki niszczą włókna kolagenowe, przyspieszając powstawanie zmarszczek.

Młody organizm radzi sobie całkiem dobrze z wolnymi rodnikami, jednak z wiekiem zdolności te są coraz słabsze. Dlatego z upływem lat należy dostarczać organizmowi przeciwutleniaczy zarówno w pokarmach, jak i kosmetykach. Najlepszymi źródłami antyoksydantów są owoce: jabłka, śliwki, czereśnie, jeżyny, maliny, żurawiny, porzeczki, wiśnie i arbuzy. Pozostałe to kakao, fasola i pomidory; te ostatnie zwłaszcza po długotrwałej obróbce termicznej (ketchup, przecier), gdyż wraz z nią znacznie wzrasta poziom likopenu – silnego przeciwutleniacza o właściwościach antynowotworowych.

 

Witaminy

Najbardziej przyjaznymi witaminami dla skóry są A i E. Przyspieszają one naturalny proces wymiany komórek, dzięki czemu sprzyjają jędrności, gładkości i sprężystości skóry. Ważne są jednak również witaminy z grupy B, zapobiegające łojotokowi i utrzymujące zdrowy koloryt cery, C – przeciwdziałające trądzikowi i pękaniu naczynek oraz K – zapobiegająca cieniom pod oczami.

Witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, a znajdują się w mleku i jego przetworach oraz żółtkach jaj i orzechach. Witamina A pod postacią karotenu obecna jest też w dużych ilościach w marchwi.

Pozostałe witaminy znajdują się głównie w warzywach i owocach, a z grupy B – w drożdżach.

 

Kapusta – wewnętrznie i zewnętrznie

Kapusta jest jednym z najzdrowszych warzyw. Wszystkie jej odmiany mają doskonały wpływ na organizm. Kapusta pekińska jest bogatym źródłem beta-karotenu, czerwona – przeciwutleniaczy. Biała i włoska mogą być stosowane nie tylko w kuchni, ale i zewnętrznie, tak świeże, jak i gotowane. Liście kapusty zawierają związki siarki (stąd charakterystyczny zapach podczas gotowania), która doskonale wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wystarczy półgodzinny okład z liści kapusty na twarz, aby poprawić ukrwienie i oczyścić skórę. Bombą witaminową jest też kapusta kiszona, a zwłaszcza sok.

 

Miód

Jest jednym z najdawniej stosowanych naturalnych leków i kosmetyków. Zawiera cukry proste i substancje, poprawiające krążenie. Natomiast zawartość flawonoidów i olejków eterycznych sprawia, że miód działa podobnie do antybiotyku – ma właściwości bakteriobójcze.

Dobrze na skórę zrobi napój, przygotowany wieczorem: łyżeczka miodu w szklance letniej wody z dodatkiem łyżki soku z cytryny. Wypijamy go rano, zanim wstaniemy z łóżka.

Natomiast zewnętrznie doskonała dla skóry jest maseczka z łyżeczki miodu, żółtka i kilku kropel oliwy z oliwek. Rozsmarowujemy ją na twarzy i po 20 minutach zmywamy letnią wodą.

 

Siemię lniane

Jest to skarbnica kwasów omega-3, wapnia, żelaza, fosforu, białka, magnezu i witamin z grupy B oraz witaminy E. Nawilża i wygładza. Łyżkę siemienia w ziarenkach zalewamy ¾ szklanki wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie zlewamy powstały żel, którym grubo smarujemy oczyszczoną skórę twarzy, przykrywamy gazą i zmywamy wodą po 20 minutach. Pozostałe ziarna blendujemy i również wykorzystujemy jako maseczkę.

 


Autor: Anna Kucal, Strefawodna.pl


Zajrzyj do naszego sklepu z pudełkami pełnymi naturalnych kosmetyków

SKLEP